Boetnaalden & garen

Boetnaalden en garen

Het breien en repareren van fuiken en netten is een oud ambacht dat vroeger veel beoefend werd. Netten en fuiken werden immers veelvuldig gebruikt, in de visserij alsook in de vogelvangst en de jacht. Het geheel naar eigen wens breien van een visnet of fuik wordt nu vooral nog gedaan door liefhebbers.

Netten breien is echt handwerk waarover ook een aantal vakboeken verschenen zijn. Deze boeken staan vol met

informatie en gebruikerservaringen over de benodigde materialen, maar ook de vaak speciale schema's staan er in uitgetekend. Ook u kunt met boetnaald en garen uw eigen schepnet of leefnet repareren ("boeten").

De materialen die u nodig heeft voor het breien van netten e.d. zijn de naalden, het garen en een maasstok. Op verschillende plekken in het land worden cursussen gegeven, maar ook boeken helpen u goed op weg.


Boetnaalden

Andere namen voor de naalden zijn breinaald, spoel, knoopnaald of maasnaald. De breinaalden bestonden vroeger vaak uit (vlier)hout of been. Tegenwoordig zijn de knoopnaalden meestal van kunstof gemaakt.

Zie ook ons aanbod van boetnaalden op www.visboeken.nl.

Maasstok

De maasstok die gebruikt word bepaalt de grote van de mazen van het visnet of fuik. Een veelvuldig gebruikte maasstok is een stukje PVC buis (gebruikt in de bouw om elecktriciteits draden door te trekken), maar ook een houten of metalen maasstok kan prima.

Zie ook ons aanbod van maasstokken op www.visboeken.nl.

Garen

Boetgaren bestond vroeger vooral uit de beschikbare natuurlijke materialen. Vooral katoen breigaren werd veel gebruikt. Tegenwoordig wordt vooral kunstof draad gebruikt van nylon. Het gewone nylon breidraad is glad. Om de knoopvastheid te bevorderen wordt het garen soms gebondeerd. Gebondeerd garen is dus voorzien van een plakmiddel zodat het boetgaren beter verwerkt kan worden. Andere namen voor boetgaren zijn breigaren, netgaren, boetdraad, breidraad, nylongaren of nylondraad.

De dikte van de draad wordt aangegeven op meerdere manieren. Veelgebruikt garen voor het breien van netten zijn 210/6 en het iets dikkere 210/9.

Zie ook ons aanbod van garen en breiboeken op www.visboeken.nl.