Fuiken

Fuiken

Fuiken zijn er in vele soorten en maten. Niet alleen visfuiken, maar ook fuiken voor het vangen van krab of rivierkreeft zijn wereldwijd in gebruik door o.a. beroepsvissers.

Elke visfuik bestaat uit meerdere kamers gescheiden door inkeelingen. De fuik wordt opengehouden door de ringen.

Voorbeelden van veelgebruikte fuiken zijn de 1 en 2 vleugelige fuiken, schietfuiken (2 visfuiken met een tussenvleugel) en fuiken met fijne mazen voor

rivierkreeftjes of juist grovere mazen om alleen palingen te vangen die aan de maat zijn. Fuiken hebben kamers, gescheiden door een keeltje, waardoor de vangst niet terug kan. Het gebruik van de diverse soorten materialen maakt iedere fuik anders. Moderne fuiken hebben vaak ontsnappingsopeningen voor de ondermaatse vangst.

Op dit moment beperken we ons hier voornamelijk tot de nieuwe fuiken die we u ook kunnen leveren. Dit zijn verschillende maten palingfuiken, zeefuiken en schietfuiken. Het zijn nieuwe nylon fuiken gemaakt van zeer sterk nylon (210/6) en (210/9). Deze kunnen we leveren met of zonder krabcup. Het eindstuk van de fuik is gemaakt van het sterke polyethyleen waar zelfs krabben en kreeften geen gaten in kunnen maken.


Zeefuik

Deze grote zware zeefuik is gemaakt van extra dik nylon . Het voorlijf is gemaakt van 210/12, het achterlijf van 210/15. Hierdoor zijn de fuiken vrijwel slijtvast en bestand tegen zeewater, steen en krab. Het betreft een een vleugelige fuik met 6 hoepels en 120mazen. De eerste hoepel is ongeveer 70cm hoog.

Zie ook ons aanbod van zeefuiken op www.visboeken.nl.

Schietfuik

De schietfuik is eigenlijk een dubbele visfuik met ertussen een lange rechte vleugel. Door deze constructie kunnen meerdere fuiken aan elkaar gekoppeld worden zodat er een lange lijn van meerdere fuiken ontstaat. Deze kunnen dan uit de boot 'geschoten' worden. Schietfuiken zijn zo'n 7 meter lang en verkrijgbaar in 35cm en 45cm. Afhankelijk van het viswater waarin u deze vorm van visserij wilt beoefenen, kunt u kiezen tussen een fuik met of zonder krabcup.

Zie ook ons aanbod van schietfuiken op www.visboeken.nl.

Palingfuiken

Palingfuiken (of aalfuiken) zijn verkrijgbaar in diverse maten. Zowel de palingfuik met 1 vleugel (eenwieker) alsook de palingfuik met 2 vleugels (tweewieker) is er met en zonder krabcup. De 4 beschikbare maten (hoogte van de eerste ring van de fuik ) zijn 35, 45, 55 en 70 cm.

Zie ook ons aanbod van palingfuiken op www.visboeken.nl.

Krab- en kreeftfuiken

Fuiken voor het vangen van kreeft en krab zijn nog niet beschikbaar.

Zie ook ons aanbod van krabfuiken op www.visboeken.nl.