Palingkisten & keeltjes

Palingkisten en keeltjes

De palingkist, (ook wel aalcub, aalkast of palingkast genaamd) is eigenlijk een dichte fuik die van oudsher door vissers gebruikt werd. Palingkistjes zijn gewild als decoratie of voor de palingvangst.

Palingkisten worden zowel van hout als van kunststof gemaakt. De houten kisten kunnen nog geleverd worden, maar ook het zelf maken van een palingkist met een oude pvc-buis en keeltjes wordt veel gedaan.

Zie ook ons aanbod van palingkisten en keeltjes op www.visboeken.nl.

Palingvisserij met de palingkist is al van oudsher een succesvolle manier om paling te vangen. Deze langwerpige kisten hebben meestal aan twee kanten een opening met daarin gemonteerd een zogenaamd keeltje. Keeltjes zijn tap toelopende netjes. Deze keeltjes laten een paling makkelijk toe tot de kist, maar deze ingang is voor de paling moeilijk te vinden zodat, eenmaal in de palingkist, deze er niet makkelijk meer uit gaat. De kisten worden nog veelvuldig gebruikt als decoratie, maar doen ook nog steeds dienst om paling te vangen.

Andere benamingen voor een palingkist zijn o.a. aalkist, aalkorf, aalkast, palingkast, palingkistje, palingkistjes en aalkistjes.

Palingkisten kunnen ook zelf gemaakt worden van een oude PVC buis en 2 keeltjes. Zie het bouwschema rechts.

Wat betreft de wetgeving rond het gebruik van palingkisten dient men zich te laten informeren in het desbetreffende land.

Werktekening palingkist